Een virtueel PE-café, succesvol mét ruimte voor verbetering…

Een virtueel PE-café, succesvol mét ruimte voor verbetering…

2560 1707 PE-café

Op 2 juli j.l. vond ons allereerste volledig virtuele PE-café ooit plaats. De aanleiding was natuurlijk niet fantastisch, maar het is toch altijd mooi om te zien welke creativiteit loskomt in tijden van crisis. En als de COVID-19 crisis al iets aantoont is het de absolute belofte van digitaal. Stel je eens voor hoe een lockdown eruit had gezien in tijden zonder die fantastische platformen en digitale mogelijkheden om toch in contact te staan. Of in tijden dat de meeste data nog via een ISDN-lijntje heen en weer ging. Met de huidige stand van de technologie is het relatief veel organisaties gelukt om de productiviteit behoorlijk op peil te houden ondanks het feit dat we elkaar niet meer fysiek konden ontmoeten. Als ik iets hoop van de huidige crisis is het wel dat we met zijn allen een blijvend bewustzijn krijgen over wanneer we waarvoor in de auto of in het vliegtuig stappen. Digitaal contact is voor heel veel bijeenkomsten een prima alternatief.

Digitaal naast fysiek

Digitaal blijft. En digitaal wint aan belang. Wij krijgen behoorlijk wat mensen over de vloer en merken aan alles dat er ruimte is voor beide. Want laten we voorop stellen dat (de meeste) mensen houden van contact. En daarbij prefereren de meeste mensen ook het face-to-face contact boven het virtuele. Toch wordt ook virtueel contact gewaardeerd, en is het virtuele alternatief voor veel bijeenkomsten prima. Die vergadering die je normaal wekelijks op kantoor deed hoeft niet altijd per se op kantoor toch? En zo lijkt digitaal ook voor trainen en opleiden een prima alternatief. Niet altijd en onder alle omstandigheden, maar voor veel doeleinden wel. Wij zien beide modellen eigenlijk in perfecte harmonie naast elkaar bestaan in de toekomst.

Een virtueel PE-café

Op 2 juli hadden wij ons eerste virtuele PE-café. Voor de evaluatie van dat PE-café zijn we eens extra goed gaan zitten, want als dit virtuele PE-café ons ergens nieuwsgierig naar maakte is het wel het feit of hier inderdaad toekomst voor is. Laten we beginnen met het feit dat het PE-café een 7,7 scoorde. Dat is een score waar we tevreden mee zijn, maar nog niet blij. Blij worden wij van een evaluatie die goed boven de 8 zit. Toch zijn we dus tevreden, omdat het virtuele PE-café ons laat zien dat het en formule kan zijn die werkt, waar behoefte aan is en die nog beter kan dan hij was.

Belangrijkste bevindingen

De belangrijkste bevindingen waren voor ons de volgende:

  • Blokken anders indelen;

Tijdens het virtuele PE-café hadden we al besloten met twee in plaats van met drie blokken te werken. We hadden echter vastgehouden aan de normale indeling van 75 minuten per spreker. Dat is lang in een virtuele setting. Op basis van onze ervaringen met dit PE-café en met onze andere online trainingen en workshops komen we tot de conclusie dat we blokken niet langer dan 50-55 minuten moeten maken in een virtuele setting. Liever 3 keer 50 dan 2 keer 75 dus.

  • Interactie wordt ook online gewaardeerd;

Het virtuele PE-café vond plaats in Zoom. Wij vinden Zoom nog altijd een prettige en intuïtieve tool voor digitale bijeenkomsten. Het feit dat het intussen ook één van de veiligste platforms is om digitaal samen te komen is alleen maar prettiger. Binnen Zoom is het gemakkelijk om met polls en break-outs te werken. Deze mogelijkheden werden in de evaluatie ook meteen zeer hoog gewaardeerd en als prettig ervaren.

  • Online bevalt wel, neemt de behoefte aan fysiek niet weg;

Online bevalt goed. Voor veel mensen is het een ideale manier om laagdrempelig bij te blijven in het vakgebied. Tegelijk geeft een groot deel wel de voorkeur aan het fysiek bijeenkomen. Veel geven aan het een prima alternatief te vinden waarbij het fysiek bijeenkomen een premium biedt en toch een extra dimensie aan de totale leerervaring.

Virtuele PE-café’s de toekomst?

Virtueel bijeenkomen is dus een goed alternatief voor fysiek bijeenkomen voor velen en voor anderen in goede aanvulling op fysiek bijeenkomen. Op basis van deze conclusies loont het om blijvend een virtuele mogelijkheid van kennis overbrengen aan te bieden. Daarbij zien we ook wel dat het feit dat het digitaal maar toch live weer een premium biedt ten opzicht van online leermodules die niet live zijn. Wij gaan daarom aan de slag om een blijvende virtuele formule neer te zetten op basis van onze ervaringen met de fysieke PE-café’s en de digitale variant. Daarover volgt binnenkort meer. In het najaar zien we je graag in onze fysieke PE-café’s.