Nederlandse overheid en bedrijven slecht beveiligd tegen cybercrime

Nederlandse overheid en bedrijven slecht beveiligd tegen cybercrime

3379 5071 PE-café

De cyberveiligheid in Nederland moet stukken beter. Overheden en bedrijven zijn hier slecht beschermd tegen cyberaanvallen, en de huidige maatregelen tegen cyberdreigingen werken niet meer.

Dat blijkt uit het rapport ‘Een nooit gelopen race’ dat het Rathenau Instituut op verzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de AIVD heeft samengesteld.

Structureel doelwit van digitale spionageaanvallen

De rijksoverheid en bedrijven die gebruikmaken van hoogwaardige technologie, blijken inmiddels structureel doelwit van digitale spionageaanvallen te zijn. Dat komt omdat Nederland, als een van de meest ICT-intensieve economieën ter wereld, een aantrekkelijk doelwit is voor cybercriminelen.
Ook steeds meer mkb-bedrijven worden slachtoffer van cybercriminaliteit. De beveiliging van ‘slimme’ apparaten is vaak niet op orde, waardoor ze kunnen worden gehackt en ingezet voor grootschalige DDoS-aanvallen.

Het Rathenau doet ook aanbevelingen:

  • Zo zou er een onafhankelijk kenniscentrum voor mkb-bedrijven moeten komen.
  • Vitale sectoren, zoals telecom, transport, drinkwater- en energievoorziening en ook de zorg, zouden een jaarlijkse hacktest moeten uitvoeren.
  • Toezichthouders zouden krachtiger moeten optreden tegen onveilige digitale producten.
  • De overheid, die in Nederland circa 30 procent van de beveiligingsproducten en -diensten afneemt, zou een voorbeeldrol moeten vervullen.
Bron: RTL Nieuws / ANP