Robotisering en AI: in 2030 zoeken wij geen werk, maar zoekt het werk ons

Robotisering en AI: in 2030 zoeken wij geen werk, maar zoekt het werk ons

4807 2385 PE-café

De technische ontwikkelingen gaan de komende jaren zo snel, dat het grootste gedeelte van de mensen straks totaal ander werk doet, stellen experts van Dell en het Institute For The Future.

Dat het snel gaat met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, robotisering, augmented reality en virtual reality, dat weten de meeste mensen wel. Ook dat het forse invloed gaat krijgen op de arbeidsmarkt van morgen. Maar hoe dan precies, en hoe groot zijn de veranderingen? Die veranderingen zijn enorm is de conlusie van in het rapport  'The Next Era of Human-Machine Partnerships', dat is samengesteld door computerfabrikant Dell en het Institute for the Future.  De twintig experts, afkomstig van universiteiten en bedrijven, die voor dit kwalitatieve onderzoek zijn ondervraagd, denken inmiddels dat 85 procent van de banen in 2030 nu nog niet in die vorm bestaat. Alleen banen weg, of ook nieuwe erbij 'We zien vaak twee extreme perspectieven rondom machines en de toekomst', aldus Rachel Maguire, research director, Institute for the Future. 'Een angstgedreven standpunt van technologische werkeloosheid, tegenover een optimistische visie.' De experts die zijn geraadpleegd voor het rapport zijn duidelijk van de optimistische school. Ze weerspreken op zich de conclusies niet dat veel banen zullen verdwijnen, zoals in 2013 al werd gesteld in een veel geciteerd onderzoek van de Universiteit van Oxford. Ze denken alleen dat er ander werk voor terugkomt. De aard van het werk zal sterk gaan veranderen. We zullen bijgestaan door robots of slimme apparaten andere dingen doen dan we nu doen. Wat precies is heel moeilijk te voorspellen. Maar je zou kunnen denken aan het werk van arts. Neem een orthopeet. Die is nu veel tijd kwijt met het bekijken van en beoordelen van röntgenfoto's. Is iets gebroken, waar precies loopt de breuk en wat is de beste behandelmethode? Al die stappen kunnen worden geautomatiseerd. De arts in kwestie heeft dan meer tijd om het bot te zetten én om te praten met de patiënt. Dat laaste kan nuttige informatie opleveren die voor een computer lastig te achterhalen is.   Geen baan maar set aan taken De experts gaan zelfs nog een stapje verder. Zij verwachten dat je straks missschien niet langer moet spreken van banen, maar van taken. We gaan niet meer ergens heen, maar voeren los van plaats bepaalde taken uit. Taken die we krijgen toebedeeld door een computer, want die weet dankzij kunstmatige intelligentie heel goed waar jij goed in bent. In plaats van dat mensen op zoek gaan naar werk, gaat werk op zoek naar mensen.  In plaats van dat mensen op zoek gaan naar werk, gaat werk op zoek naar mensen. 

Op donderdag 19 april (Vught) en dinsdag 08 mei (Diemen) organiseert PLUC! het PE-café Digital Finance. Tijdens dit PE-café word je helemaal bijgespijkerd en voorbereid op de toekomst. Onderwerpen: AI en robotics, Fintech, finance in het digitale tijdperk.